Ce mare creator de moda a copiat in creatiile sale din ceva specific portului popular romanesc- o ie nationala

ie nationala

Marcile de imbracaminte ce poarta numele unor designeri cunoscuti sunt adesea controversate pentru ca acestia plagiaza alte branduri sau artisti si ‘ imprumuta’ elemente din imbracamintea traditionala a culturilor locale, asadar de la noi a ‘imprumutat’ o ie nationala.

Cine este faptasul?

ie-nationala

Anul trecut, cand a aparut colectia de toamna a lui Dior, oamenii au observat ca unele dintre haine pareau suspicios ede familiare. Piesele propuse in prezentarea acelei colectii au adus in lumina reflectoarelor regiunea Bihor, asadar, vestimentatiile prezentau modele identice cu cele prezente pe o haina traditionala, mai precis pe o ie nationala specifica acestei zone.

Arhicunoscuta casa de moda vinde acum aceste piese cu sume izbitoare de 30.000 euro. Partea proasta este cam nici 1% din incasari nu va fi directionat catre comunitatea bihoreana, dat fiind faptul ca Dior nu a specificat niciodata ca a noastra ie nationala si cutura a servit ca sursa de inspiratie pentru creatiile sale.

Aceasta situatie a dus la lansarea unei campanii care sa lupte impotriva insusirii culturale. Artizani si designeri au creat o linie cu specific traditional. Prin aceasta modalitate, li se permite iubitorilor de moda sa achizitioneze imbracaminte traditionala autentica la un pret mult mai mic fata de hainele brandului Dior, incurajand munca croitorilor locali.

Ie nationala si traditie -inspiratie pentru creatii de top.

ie nationala

Cu siguranta se observa asemanarile izbitoare, insa haideti sa vedem cum arata originalul in comparatie cu acestea:

ie nationala

Problema a fost intens dezbatuta pe platformele mari de socializare, iar oamenii si-au exprimat supararile prin diferite comentarii:

  • ”Sunt furioasa. Nu mai au idei noi in ziua de azi! Nu respecta si nu cunosc cultura, doar o fura. Aceasta este traditie, nu moda! Dior, huh?”
  • ” Nu inteleg… credeau ca romanii nu vor afla? Cred ca romanii locuiesc in pesteri? Serios acum..”
  • ” Este ok sa fie o inspiratie, dar nu este in regula sa nu ofere credit Romaniei, si mai ales Bihorului, pentru asta. Daca ne-ar recunoaste meritele, atunci ar fi multe beneficii pentru tara aceasta.”
  • ” Cand broderia si design-ul aplicat sunt identice cu cele de pe vesta din Bihor, numai poate fi vorba de inspiratie. Este doar furt. ”
  • ” Asta se intampla cand nu respecti, nu protejezi si nu promovezi traditiile tale. Urmeaza sa vedem si palinca facuta de altii, reinterpretata.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.